Još ne koristite "WIP u oblaku"? Pogledaj prednosti?

WIP centralni sustav – prikaz eura

Back to Blog

WIP centralni sustav – prikaz eura


Temeljem potrebe za primjenom Zakona o dualnom prikazivanju cijena koji stupa na snagu 05.09.2022., u WIP centralnom sustavu smo napravili promjene u cijelom nizu različitih WIP dokumenata. Zakon propisuje potrebu da se na svim dokumentima koji mogu doći u doticaj s kupcem u maloprodaji (B2C, B2B nije obveznik ovih izmjena), mora prikazati i vrijednost u eurima, kao i propisani “Tečaj konverzije”, koji iznosi “7,53450 kn za 1 €”.

Automatizacija prikaza cijene u kunama ili u eurima temeljem datuma

Budući da se dvostruko iskazivanje cijena, nastavlja i nakon uvođenja eura, ali tako da se kao dodatna cijena prikazuje ona u kunama (za razliku do 01.01.2023. kada dodatno prikazujemo euro cijenu), WIP smo već prilagodili na način da dodatnu cijenu prikazuje u eurima do pazeći na datum dokumenta, odnosno na oznaku poslovne WIP godine. Pa će tako u npr. računima WIP dodatnu cijenu prikazati u eurima sve dok je datum fakture manji od 01.01.2023., a ako je datum fakture veći, tada će cijela faktura biti u eurima, a dodatni iznos u kunama.
Slično je i sa npr. cjenikom … samo što će u cjeniku WIP “gledati” datum trenutne poslovne godine. Pa će tako sljedeće godine ona biti “2023”, a WIP će tada u cjeniku prikazivati dodatnu cijenu u kunama.

Izmjene u WIPu smo napravili na :

  • Računima, ponudama i računima za predujam, izdanih iz veleprodaje i maloprodaje (osim na računima za isporuku u EU ili treće zemlje, odnosno na kojima “Vrsta isporuke nisu “Oporezive isporuke dobara i usluga u RH”)
  • Labelama za police (“naljepnice) : na svim dizajnima “labela za police” (naljepnicama), i to i onih generiranih iz Cjenika, kao i iz VP odnosno MP kalkulacija.
  • Cjenicima : euro cijene smo dodali u svim izvještajima “Cjenik/lager“, i onim kreiranim iz veleprodaje, kao i iz maloprodaje. Takodjer, izvještaj poštuje kvačicu “10.Prikazati cijene?”, pa euro cijene prikazuje samo u slučaju ako je ista uključena.
  • Plaćama : Prikaz euro vrijednosti smo unijeli i u izvještaje “Obračun plaće” i “Isplatna lista”
  • Deklaracijama : u WIPu su i neke vrste deklaracija ispisivale i cijene, pa smo u takvim deklaracima, isto tako napravili mjesta i prikazuli i cijenu u eurima

Pravila propisuju da je u računima dovoljno prikazati samo ukupan iznos računa u eurima. Isto tako, i u izvještajima plaća je dovoljno prikazati samo ukupan iznos isplate i u eurima.

 

U nastavku donosimo primjere izvještaja u koje smo dodali euro vrijednosti.

Back to Blog