Još ne koristite "WIP u oblaku"? Pogledaj prednosti?

Što je WIP u oblaku?

Što je WIP u oblaku?

pristup WIPu s bilo kojeg mjesta, putem Interneta


Preselite WIP program jedne ili više Vaših tvrtki u OBLAK i tako učinite WIP dostupnim putem Interneta s bilo koje lokacije. Učinite WIP podatke sigurnim, lako dostupnim, na lako i od stručnjaka održavanom privatnom serveru! Zakupite WIP u oblaku!

PREDNOSTI OBLAKA

Aplikacije koje rade u oblaku sve su popularnije jer korisnicima omogućuju da pristupe svojim aplikacijama i podacima bilo gdje i bilo kada. Postoje velike pozitivne razlike između aplikacija koje rade u oblaku i onih koje rade na lokalnom računalu. U ovom članku ćemo istražiti prednosti aplikacije koja radi u oblaku u odnosu na istu takvu aplikaciju koja radi na lokalnom računalu.

 1. Pristupačnost

Aplikacije koje rade u oblaku su vrlo pristupačne jer im se može pristupiti s bilo kojeg mjesta, bez obzira na to gdje se nalaze ili koji uređaj koriste. To je izuzetno korisno za one koji putuju ili rade na daljinu, jer im omogućuje da ostanu produktivni bez obzira na to gdje se fizički nalaze, a da istovremeno dijele sve podatke iz aplikacije s ostalim korisnicima koji tu istu aplikaciju koriste na nekom drugom fizičkom mjestu i uređaju.

Aplikacije koje rade na lokalnom računalu, ne mogu dijeliti bazu podataka s drugim korisnicima koji rade na istoj takvoj aplikaciji ako baza podataka nije dostupna putem Interenta, odnosno ako ista nije “u oblaku”. Na taj stari način, aplikacija se ne može koristiti s bilo kojeg mjesta, nego samo iz ureda u kojem se nalazi i lokalni server s bazom podataka do kojega aplikacija mora imati WiFi ili žični pristup.

 1. Sigurnost

Aplikacije koje rade u oblaku uvijek su sigurnije od aplikacija koje se pokreću na lokalnom računalu. Razlog tome je što aplikacije u oblaku koriste uvijek najmodernije i napredne sigurnosne tehnologije za zaštitu podataka i sprječavanje neovlaštenog pristupa. Osim toga, podaci se pohranjuju na sigurnim serverima u oblaku, umjesto na lokalnim računalima, pa su podaci sigurni i u slučaju npr. krađe lokalnog računala, ili pak njegovoga kvara. U slučaju krađe se npr. jednostavno promijene pristupni podaci oblaku, nakon čega je onemogućen daljnji pristup podacima kroz ukradenu aplikaciju odnosno računalo.

Također, “Privatni virtualni oblak” podrazumijeva najam cijelog samo Vašeg servera u oblaku, kojemu dakle druge tvrtke odnosno korisnici nemaju nikakav pristup. Takav je sistem i dodatno sigurniji za Vaše podatke, jer se podaci čuvaju u SAMO vašoj bazi podataka, za razliku od npr. “SaaS” (software as a service) sustava gdje se podaci u oblaku često čuvaju u između tvrtki  međusobno dijeljenoj bazi podaka (u istoj su bazi podataka podaci o više tvrtki) a tko ima pristup tim podacima ne kontrolirate Vi sami, odnosno s Vaše strane angažirani Administrator sustava, kao što je to moguće u sustavu najma kompletnog privatnog servera s operacijskim sustavom.

Automatska izrada sigurne kopije : server u oblaku radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. To mu omogućuje da u jutarnjim satima, dok svi spavamo, obavi kompletnu izradu sigurne kopije podataka na neki vanjski server. Time se dodatno štite podaci u slučaju npr. potresa u matičnom data-centru i prestanku rada istog. Svi WIP serveri rade 7 dnevnu kopiju podataka. To znači da današnja kopija neće pregaziti jučerašnju, odnosno da će svaki dan u tjednu imati svoju kopiju. Na ovaj se način podaci mogu vratiti u natrag 7 dana npr. Ovakav nas sustav štiti od npr. malicioznih programa koji neprimjetno mogu oštećivati aktualne podatke unatrag jednog ili dva dana, ili od npr. incidenta s nekom važnom akcijom u samom programu (npr. incidentnom brisanja svih artikala, ili masovnoj izmjeni nekih podataka u pogrješne vrijednosti, itd.)

Aplikacije koje se pokreću na lokalnom računalu također se mogu zaštititi sigurnosnim mjerama, ali je to često teže postići i teže ih je kvalitetno i na vrijeme održavati te uskladiti s trenutnim dostignućima na polju sigurnosti. Potrebno je osigurati da svi korisnici imaju adekvatne sigurnosne mjere na svom pojedinačnom računalu, baš kao i na lokalnom poslužitelju, što nije lak,  jednokratan i povoljan zadatak.

 1. Jednostavnost održavanja

Aplikacije koje rade u oblaku obično su jednostavnije za održavanje od aplikacija koje se pokreću na lokalnom računalu. To je zato što aplikacije u oblaku obično imaju centralizirano upravljanje koje pojednostavljuje nadogradnju i održavanje aplikacije. Sve promjene i ažuriranja provode se na jednom mjestu, bez potrebe za ručnim ažuriranjem svakog pojedinačnog lokalnog računala, što štedi vrijeme i korisniku i održavatelju sustava, a istovremeno povećava i kvalitetu održavanja.

 1. Energetska učinkovitost

Aplikacije koje rade u oblaku obično su energetski učinkovitije od aplikacija koje se pokreću na lokalnom računalu. To je zato što se aplikacije u oblaku izvršavaju na poslužiteljima u podatkovnom centru, a ne na lokalnom serveru. Kao rezultat toga, korisnici ne moraju brinuti o kupnji i održavanju skupih servera a koji nakon toga troše i puno električne energije koju korisnik mora dodatno platiti svaki mjesec.

Umjesto toga, energetsku potrošnju preuzimaju veliki poslužitelji u podatkovnim centrima, koji se dizajniraju da budu vrlo energetski učinkoviti. Ovi poslužitelji koriste najnoviju tehnologiju hlađenja, virtualizaciju i automatizaciju kako bi minimizirali potrošnju energije i smanjili emisiju stakleničkih plinova.

Aplikacije koje se pokreću na lokalnom računalu zahtijevaju da korisnici održavaju i nadziru svoje vlastite servere. To može biti vrlo skupo i zahtijeva veliku potrošnju energije na lokalnoj razini, što nije uvijek održivo za manje tvrtke ili organizacije s ograničenim proračunom.

 1. Dugoročna isplativost

Osim naveden kratkoročne isplativosti, koja se vidi odmah nakon prelaska rada u privatni oblak, a u pogledu jeftinog i stručnog održavanja tog privatnog oblaka, automatske izrade sigurne kopije na dodatne servere izvan matičnog data centra, kao i činjenice da server u oblaku ne troši energiju koju korisnik oblaka lokalno plaća, postoji i ona dodatna, dugoročna isplativost rada u privatnom oblaku, a u pogledu činjenice da se nakon duljeg perioda, kada operacijski sustav servera nužno zastari zbog neprestanog tehnološkog razvoja IT industrije, i bude napušten od podrške njegova proizvođača, što ga čini sigurnosno ranjivim – korisnik oblaka ne treba kupovati novi operacijski sustav i novi fizički server, nego se jednostavno u oblaku instalira novi operacijski sustav, i nastavit se raditi upravo kao i ranije bez ikakvoga dodatnog troška i gotovo bez zastoja u radu.

 1. Brzina rada

Brzina rada u WIP oblaku je puno veća, iako se obavlja putem Interneta. Serveri u oblaku su dizajnirani s premium komponentama, oni ne gube propusnost između  komponenti, pa će i korisnici sa slabijom brzinom Internet veze, osjetiti značajno ubrzanje rada s WIP poslovnim sustavom u odnosu na lokalni pristup lokalnom serveru.

 1. Jedan vlasnik više tvrtki

U slučaju da ste vlasnik više tvrtki, sve se tvrtke mogu instalirati na jedan virtualni privatni server. Pri tome se samo minimalno doplati dodatni prostor, bez potrebe za dodatnim korisničkim licencama (koriste se iste korisničke licence za sve Vaše tvrtke).

ZAKLJUČAK

Uz sve navedene prednosti, aplikacije koje rade u oblaku mogu biti izvrsna opcija za sve WIP tvrtke-korisnike, neovisno o njihovoj veličini i istovremenom broju zaposlenika, a koji žele jednostavno rješenje, koje je pristupačno, sigurno, energetski učinkovito, efikasno, stručno održavano te dugoročno isplativo!

WIP OBLAK

Obzirom na sve rečeno, za WIP korisnike smo dizajnirali 4 vrste “VPS” (Virtual Private Server) i jedan snažni “VDS” za najzahtjevnije (Virtual Dedicated Server) potpuno u vremenu održavanih “WIP privatnih oblaka” a u ovisnosti o procijenjenim potrebama WIP korisnika (tvrtki), u smislu količine podataka koju unose, potrebnog broja istovremenih operatera WIP-a, kao i dnevnom vremenu i količini aktivnosti provedenom u programu – a sve kako bi svi operateri imali ugodnu i stalnu brzinu i kvalitetu rada.

Ovih pet vrsta WIP privatnih oblaka smo imenovali kako bi lakše definirali kvalitativne i time cjenovne razrede :

 1. WIP VPS  “Snaga VPS-S” : ovo je cjenovno najpovoljniji server u oblaku koji će zadovoljiti WIP korisnike s manjom količinom unesenih podataka godišnje i jednim ili dvoje istovremenih operatera
 2. WIP VPS “Snaga VPS-M” : ovaj server će zadovoljiti WIP korisnike sa srednjom količinom unesenih podataka godišnje, do 5 istovremenih WIP operatera, uz ugodnu brzinu rada
 3. WIP VPS “Snaga VPS-L” : ovaj server će zadovoljiti WIP korisnike s većom količinom unesenih podataka godišnje, do 7 istovremenih WIP operatera, uz ugodnu brzinu rada
 4. WIP VPS “Snaga VPS-XL” : ovaj server će zadovoljiti WIP korisnike s velikom količinom podataka godišnje, do 20 istovremenih WIP operatera, uz vrlo komotnu brzinu rada
 5. WIP VDSSnaga VDS-M“: dedicirane komponente servera samo za najzahtjevnije korisnike, do 40 konkurentnih korisnika.

CJENIK

 1. Snaga VPS-S” :  30€/mj održavani server + 12€ po istovremenom korisniku
 2. Snaga VPS-M” :  40€/mj održavani server + 12€ po istovremenom korisniku
 3. Snaga VPS-L” :  60€/mj održavani server + 12€ po istovremenom korisniku
 4. Snaga VPS-XL” :  70€/mj održavani server + 12€ po istovremenom korisniku
 5. Snaga VDS-XL” :  110€/mj održavani server + 12€ po istovremenom korisnik

DODATNE OPCIJE :
1. Dodatna tvrtka istog vlasnika na istom serveru
: 13€ mjesečno. (isti operateri WIPa mogu pristupiti ili ne dodatnoj tvrtki)
2. Inicijalna instalacija WIPa u oblak : besplatno ako se oblak koristi minimalno 3 mjeseca. U suprotnom 50€ jednokratno.

Možete li mi Vi predložiti koji server bi bio dovoljan za potrebe moje tvrtke?

Naravno. Budući da znamo karakteristike svakog WIP korisnika, možemo Vam predložiti optimalno rješenje za vašu tvrtku, a moguć je i “prelazak” sa jednog servera na drugi server.

Dodatne tvrtke istog vlasnika

Ako ste vlasnik više tvrtki, sve Vaše tvrtke mogu se instalirati na JEDAN WIP oblak, dodatno se plaća samo 13€ po cijeloj dodatnoj tvrtki mjesečno jer se zauzima više diskovnog prostora.
Postojećim istovremenim operaterima koji već imaju pristup Vašem oblaku, može se ili dozvoliti ili ne dozvoliti individualni pristup i toj dodatnoj (dodatnim) tvrtki (tvrtkama).

Ostale napomene :

Inicijalna instalacija Vašeg WIPa u oblak je besplatna, osim u slučaju prekida Ugovora o najmu u roku manjem od 3 mjeseca.
U tom slučaju ćemo naplatiti troškove instalacije sustava u iznosu od 50€ plus dane korištenja usluge u oblaku izračunate prema mjesečnom iznosu izabrnog modela servera.

Sve cijene su bez PDVa, a izdajemo R račun s mogućnošću odbitka PDVa.

Za sva dodatna pitanja, budite slobodni nas kontaktirati putem adrese e-pošte : info@tvornica-programa.hr